Wat is een deposito en wat kun je ermee?

deposito

Je hebt de term ongetwijfeld wel eens gehoord en toch weet bijna niemand wat het precies inhoudt: deposito. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat het geld op je spaarrekening valt onder het depositogarantiestelsel, en dit wordt dan vermeld op je afschriften. Veel meer kennis van de term hebben niet veel mensen. Benieuwd wat het precies is? Lees dan snel verder.

Deposito: de definitie

Deposito heeft een veel simpelere verklaring dan veel mensen denken. Deposito is het in bewaring geven van geld aan een bank. In die zin is deposito dus een handeling, maar ook het geld zelf dat aldus in bewaring is gegeven, wordt deposito genoemd. Het bedrag dat jij aan de bank geeft is dus een deposito. In principe is het dus een spaargeld of een lening aan de bank. 

Wat is deposito sparen dan?

Deposito is tevens een term die voor een heel specifieke vorm van sparen wordt gebruikt. Een deposito, of een spaardeposito, is een spaarrekening waarop je spaargeld voor een afgesproken periode vaststaat. Tijdens deze periode mag je geen geld opnemen van de rekening. In ruil hiervoor krijg je op een deposito meestal een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening. Dat wil dus zeggen dat wanneer je het geld lang vastzet het steeds meer wordt.

deposito

Voor plannen op lange termijn

Het is om die reden dat veel mensen ervoor kiezen om geld weg te zetten in een deposito dat bijvoorbeeld bedoeld is voor kinderen. Als de kinderen gaan studeren of een huis willen kopen dan is dat bedrag al mooi opgelopen. 

financieel